Het is erg belangrijk dat werknemers veilig hun werkzaamheden kunnen doen. Persoonlijke beschermingsmiddelen bevorderen deze veiligheid en verkleinen de kans dat jou medewerkers risico lopen op letsel of schade. In dit kennisbankartikel lees je wat de vijf belangrijkste PBM zijn en wanneer deze gebruikt moeten worden.
Wat zijn PBM?
Persoonlijke beschermingsmiddelen, ook wel PBM genoemd, zijn gericht op het beschermen van jouw gezondheid en veiligheid. Het gaat hierbij vaak maar om een klein gedeelte van uw lichaam, denk hierbij aan een veiligheidsbril die alleen je ogen beschermen. De meeste artikelen die dan ook onder persoonlijke bescherming vallen, zijn gericht op één specifiek gedeelte van jouw lichaam. Het is hierbij noodzakelijk dat er wordt voldaan aan de Arbowet. Dit is een belangrijke voorwaarden bij het doen van jouw werkzaamheden. Wij kunnen je uitgebreid advies geven over de juiste PBM die bij uw werkzaamheden noodzakelijk zijn.
1. Oogbescherming
Pbm voor oogbescherming moet worden gedragen om schade aan de ogen van jou medewerkers te voorkomen. Een klein splintertje kan al onherstelbare gevolgen hebben voor de ogen. Dit moet je voorkomen door het dragen van oogbescherming. Er zijn verschillende soorten manieren om jouw ogen te beschermen. Deze worden hieronder toegelicht.
Is er een veiligheidsbril op sterkte?
Wanneer je in een risicovolle situatie komt waarbij u verplicht bent om een veiligheidsbril te dragen, kan het soms lastig zijn wanneer je zelf al een bril op sterkte draagt. Hoe lost je dit op? Wij kunnen een veiligheidsbril op sterkte voor jou laten maken die perfect bij je past. Nadat je jouw sterkte van uw bril aan ons heeft doorgeven, laten wij een unieke veiligheidsbril maken met de juiste sterkte die perfect bij u past. Hierdoor hoeft u nooit meer verplicht lenzen te dragen wanneer u gebruik wilt maken van een veiligheidsbril.
Welke gevaren zijn er voor uw ogen?
Tijdens het werken zijn er drie soorten gevaren waarvoor u uw ogen moet beschermen: mechanisch, chemisch en stralingsgevaar.
Bij mechanisch gevaar kunnen er stofdeeltjes of splinters in het oog komen.
Chemisch gevaar ontstaat wanneer er schadelijke vloeistoffen, gassen of dampen in het oog terecht komen.
Bij stralingsgevaar moeten de ogen worden beschermd tegen ultraviolette of infrarode straling.
Welke soorten veiligheidsbrillen zijn er?
Er zijn verschillende soorten veiligheidsbrillen die u kunt aanschaffen. De meest gedragen veiligheidsbrillen zijn: ruimzichtbrillen, overzetbrillen en lasbrillen.
Overzetbril
De overzetbril wordt vaak gedragen voor kort en weinig intensief gebruik. Deze veiligheidsbril kan over een normale bril worden gedragen en is geschikt voor minimale bescherming bij lichte werkzaamheden.
Ruimzichtbril
Deze veiligheidsbril zit om beide ogen en sluit aan alle kanten volledig af. Door deze afsluiting kan deze veiligheidsbril worden gedragen voor gemiddelde tot zware werkzaamheden en is geschikt om over een normale bril te dragen. De ruimzichtbrillen worden vaak in laboratoriums gedragen.
Lasbril
De lasbril beschermt de ogen volledig tegen ultraviolet licht. Bij het lassen komt dit ultraviolet licht vrij en hier kun je niet met het blote oog naar kijken. Daarnaast worden de ogen beschermd tegen alle vonken en gloeiende metaalspetters die met het lassen in de ogen zouden kunnen komen.
Welke normeringen hebben veiligheidsbrillen?
De normering waar alle veiligheidsbrillen aan moeten voldoen is de NEN-EN 166. In deze normering worden alle basiseigenschappen vermeld. Voorbeelden hiervan zijn: brandbaarheidseisen, corrosiebestendig en mechanische sterktes. De veiligheidsbrillen bij Van den IJssel voldoen altijd aan deze normering en zorgen ervoor dat uw ogen optimaal beschermd zullen zijn.
Bekijk onze PBM voor oogbescherming hier.
2. Gehoorbescherming
Naast oogbescherming kun je bij Van den IJssel ook terecht voor alle soorten gehoorbescherming. Boven de 85 dB is gehoorbescherming verplicht volgens de Arbowet. Vijf minuten geen gehoorbescherming dragen, kan op termijn al gehoorschade veroorzaken. Het is dus noodzakelijk dat je jouw oren goed beschermd! Maar wat voor bescherming is voor jou het beste?
Gehoorbescherming op maat
Als je in een werkomgeving werkt waarbij er hard geluid in je omgeving vrijkomt, is het van belang uw oren te beschermen tegen gehoorbeschadiging. In veel gevallen draagt men een geluiddempende koptelefoon, terwijl dit niet altijd even praktisch is. Daarom kunnen wij otoplastieken aanmeten, die volledig op maat van jouw oren zijn. De otoplastieken zijn geluiddempend waardoor gehoorbeschadiging kan worden voorkomen. Het aanmeten van de otoplastieken doen wij zelf, zoals te zien is op de afbeelding hieronder. De vloeistof die wij in je oren spuiten zorgt voor een afdruk van uw gehoorgang. Aan de hand van deze afdruk laten wij de otoplastieken maken. Hierdoor passen de otoplastieken perfect in je oren en zullen niet zomaar uit je oren zullen vallen. De prijs van otoplastieken verschilt per variant en materiaal.

Otoplastieken: gebruik en onderhoud
Om de otoplastieken goed te onderhouden, kun je een schoonmaakset aanschaffen. Deze schoonmaakset bestaat uit een foam en tabletten. De foam is voor wekelijks reinigen en de tabletten voor maandelijks reinigen. In de set zitten 12 tabletten en zijn genoeg voor een jaar.
Bekijk hier hoe u het beste uw otoplastieken kunt onderhouden.
Welke andere soorten gehoorbescherming zijn er
Naast de op maat gemaakte otoplastieken, heb je ook keuze uit andere gehoorbescherming. De gehoorbeschermers waar je keuze uit heeft zijn: oorkappen, oordoppen en gehoorbeugels.
Oorkappen
Deze gehoorbescherming omsluiten de oren volledig door een holle kap. Deze kap is geïsoleerd aan de binnenkant en is voorzien van geluiddempend schuim. Het draagcomfort wordt verhoogd door het zachte ringvormige kussen rond de oren. De meeste oorkappen hebben een veer gespannen hoofdband, zodat de kappen niet kunnen bewegen en op hun plaats blijven. Ook zijn er losse oorkappen verkrijgbaar die op de helm worden bevestigd.
Oorkappen worden vaak gedragen als het af en toe lawaaiig is, of dat de oren korte tijd worden blootgesteld aan harde geluiden. Vaak hebben oorkappen de voorkeur, doordat ze een hoog draagcomfort hebben t.o.v. andere gehoorbescherming.
Oordoppen
Naast de oorkappen kun je ook oordoppen gebruiken om het gehoor te beschermen. Deze worden ingebracht in de gehoorgang, zodat de harde geluiden worden gedempt. Deze universele oordoppen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen uit wegwerp- of herbruikbare oordoppen.
Ook kan het materiaal verschillen. Zo zijn er oordoppen van PVC en schuim. Daarnaast kan je nog kiezen voor een extra filter in de oordoppen. Door het extra filter worden je oren beter beschermd tegen harde geluiden.
Universele oordoppen worden vaak gedragen bij langdurige blootstelling aan harde geluiden. Een voordeel van deze universele oordoppen, is dat ze gemakkelijk te combineren zijn met andere PBM’s. Denk hierbij aan helmen, veiligheidsbrillen en maskers.
Gehoorbeugels
Ook kan er gekozen worden voor het dragen van gehoorbeugels. Deze gehoorbescherming zit vast aan een beugel, zodat het op- en afzetten gemakkelijk wordt. Als de oordoppen niet gebruikt hoeven worden, kunnen ze deze om de nek hangen door middel van de beugel.
Bekijk hier ons assortiment gehoorbescherming
3. Valbeveiliging
Werken jou medewerkers op grote hoogtes? Dan bent je misschien wel verplicht om valbeveiliging aan te schaffen.
Bij het werken op hoogtes is het belangrijk dat er veilig gewerkt wordt. Hier kan valbeveiliging een grote bijdrage aan leveren. Deze valbeveiliging redt letterlijk levens en verkleind het valrisico van jou medewerkers. In dit artikel vertellen we meer over het veilig werken op hoogte.
Wanneer is valbeveiliging verplicht?
Bij het werken vanaf 2,5 meter hoogte, is het verplicht om valbeveiliging te dragen. Daarnaast kunnen er risico verhogende factoren meespelen waardoor valbeveiliging verplicht kan worden gesteld onder deze 2,5 meter. Voorbeelden hiervan zijn: werken boven water, wegen of machines.
Werken zonder valbeveiliging
Toch kan er veilig op hoogtes boven de 2,5 meter worden gewerkt zonder verplichte valbeveiliging. Een voorbeeld hiervan is een plat dak. Als de werklocatie minstens 4 meter van de dakrand afligt, dan is het niet verplicht om valbeveiliging te dragen. Wel moet de dakrand dan goed zijn gemarkeerd dat deze opvalt. Jou medewerkers hoeven in deze situatie geen valbeveiliging te dragen.
Bij Van den IJssel hebben wij een ruim assortiment valbeveiligingsproducten. Denk hierbij aan harnassen, valstopblok, haken en gehele valbeveiligingsets.
Bekijk hier onze producten voor valbeveiliging.
4. Handbescherming
Handschoenen zijn erg belangrijk om uw handen te beschermen tegen risicovolle omstandigheden. Bij elke werksituatie moeten de juiste werkhandschoenen worden gekozen. Het is aan jou de vraag, voor welke handelingen je de handschoenen wilt gebruiken. Wij kunnen je adviseren welke werkhandschoenen in jouw situatie gedragen kunnen worden

Welke werkhandschoenen heb ik nodig?
Het is belangrijk dat de werkhandschoen voldoet aan de Europese richtlijnen en de juiste normering bevat. Hierdoor ben je verzekerd voor de juiste veiligheid bij de handelingen die u verricht. Zo kunnen de handschoenen bescherming bieden tegen chemische stoffen, elektriciteit of zelfs snijbestendige eigenschappen bevatten.
Welke soorten werkhandschoenen zijn er?
Voor werkhandschoenen zijn er verschillende soorten beschikbaar met verschillende functies. De meest bestelde werkhandschoenen bij Van den IJssel worden hieronder toegelicht.
Wegwerphandschoenen
Deze handschoenen worden na eenmalig gebruik weggegooid. In situaties waarbij je vaak van handschoen moet wisselen zijn deze ideaal te gebruiken. Deze wegwerphandschoenen zijn beschermd tegen bacteriën en virussen. Vaak worden ze gebruikt in de gezondheidszorg of voedselindustrie.
Huishoudhandschoenen
Ook voor klussen in huis moeten in sommige gevallen je handen beschermd worden. Tijdens het schoonmaken kunnen de handen in aanraking komen met schadelijke middelen. Door huishoudhandschoenen kunnen bacteriën niet op de huid terecht komen en worden de handen beschermd tegen klussen in huis.
Algemene werkhandschoenen
De algemene handschoenen zijn geschikt voor zowel professioneel gebruik, als gebruik aan huis. Deze werkhandschoenen kunnen worden gedragen voor allerlei soorten klussen.
Snijbestendige werkhandschoenen
Deze handschoenen hebben een extra snijweerstand. Zo zijn de handen extra beschermd tegen mogelijke snij- of schaafwonden. Deze handschoenen worden gedragen als er gewerkt wordt met scherpe voorwerpen. Zo wordt de kans verkleind dat er een ongeluk gebeurd.
Koudebestendige werkhandschoenen
Deze handschoenen beschermen de hand tegen extreem koude temperaturen. Je handen worden door deze handschoenen beschermd tegen tempraturen tot -30 graden. Daarnaast wordt de koude lucht buiten gehouden waardoor de huid van de handen beschermd zijn tegen bevriezingsverwondingen en onderkoeling.
Hittebestendige werkhandschoenen
Deze handschoenen bieden bescherming tegen de risico’s die worden gelopen als er gewerkt wordt met hitte en/of vuur. Zo wordt er voorkomen dat er brandwonden ontstaan.
Chemiebestendige werkhandschoenen
Werkt je met (chemische) olie, vet en zuren? Dan zijn de chemiebestendige handschoenen voor jou geschikt. Tijdens de werkzaamheden worden de handen beschermd tegen alle chemische stoffen.
Antistatische werkhandschoenen
Bij sommige werkzaamheden wordt er gewerkt met elektriciteit. Deze antistatische handschoenen beschermen de handen tegen deze statische elektriciteit en worden schokken voorkomen.
Impact werkhandschoenen
Deze werkhandschoenen zorgen ervoor dat de vingers, knokkels en duim goed beschermd tegen stoten of schokken. Ze worden vaak gedragen in de industriële industrie, waarbij er veel gewerkt wordt met automatische machines.
Bekijk hier al onze werkhandschoenen.
5. Hoofdbescherming
Loop je in jouw werkomgeving risico dat vallende of stotende voorwerpen je hoofd raken? Door de aanschaf van hoofdbescherming worden hoofdblessures bij deze risico’s vaak voorkomen. Het is wettelijk verplicht om bij deze risico’s hoofdbescherming te dragen. Bij Van den IJssel hebben wij drie productcategorieën voor hoofdbescherming: stootpetten, helmen en laspetten.
Stootpet
Wat doet een stootpet?
De stootpet beschermt het hoofd tegen stoten of een kleinere impact. Door deze stootpet wordt het risico op wonden aan het hoofd verkleind. Naast de geboden veiligheid, is een bijkomend voordeel dat je niet aan het uiterlijk ziet dat het en stootpet is. Van den IJssel kan deze stootpetten in verschillende kleuren leveren met een eventuele borduring van het bedrijfslogo erop.
Waar worden stootpetten gedragen?
Stootpetten worden vaak gedragen in situaties waarbij iemand gemakkelijk zijn hoofd kan stoten. Denk hierbij aan het werken in krappe ruimtes, waarbij een ongelukje in een klein hoekje zit.
Is een stootpet verplicht?
Het is niet wettelijk verplicht om een stootpet te dragen, maar een werkgever kan dit wel verplichten. De stootpet mag altijd gedragen worden door de medewerker als hij of zij dit graag wilt. Bij het risico op vallende voorwerpen is het verplicht om een veiligheidshelm te dragen en beschermt een stootpet niet voldoende.
Veiligheidshelmen
Waar worden veiligheidshelmen gedragen?
Op werksituaties waar er voorwerpen kunnen vallen of waarbij het hoofd kan worden gestoten, worden veiligheidshelmen gedragen. Een goed voorbeeld hiervan is een bouwplaats, waarbij er voorwerpen naar beneden kunnen vallen. Ook als er gewerkt wordt in lage ruimtes kan een bouwhelm handig zijn, omdat de werknemers hier gemakkelijk hun hoofd kunnen stoten. De meest voorkomende sectoren waarbij deze bouwhelmen gedragen moeten worden zijn: bouw, installatie, industrie en offshore.
Welke materialen hebben veiligheidshelmen?
Er zijn verschillende soorten materialen waaruit een veiligheidshelm kan bestaan. Deze materialen zijn: kunststof, aluminium of composieten. Het meest voorkomende materiaal waarvan een veiligheidshelm is gemaakt, is kunststof.
Zijn veiligheidshelmen verplicht?
Veiligheidshelmen zijn op veel locaties verplicht. Hier gaat het, zoals eerder benoemd, waarbij er risico is op vallende voorwerpen. Op veel van deze plekken wordt het duidelijk gemaakt door middel van een universeel pictogram. Dit pictogram is blauw van kleur en heeft een witte helm afgebeeld. Als je dit pictogram ergens voorbij ziet komen, dan weet je dat het dragen van een veiligheidshelm verplicht is.
Laspetten
De laspetten bij Van den IJssel beschermen het gehele hoofd en nek tegen lasvonken, hittestraling en gesmolten metaaldeeltjes die bij het lassen vrij komen. De monnikskappen bestaan voornamelijk uit vlamvertragend katoen. Zo zijn de dragers optimaal beschermd tijdens hun werkzaamheden.
Voordelen van monnikskappen
- Geschikt voor het dragen onder de lashelm
- Wordt gedragen over het gehele hoofd
- Houdt lasvonken en –spatten buiten
- Beschermt tegen gesmolten metalen deeltjes, vonken en vlammen door het vlamvertragende textiel
Bekijk hier onze producten voor hoofdbescherming.
Op zoek naar de juiste PBM voor uw medewerkers? Dan ben je bij Van den IJssel aan het juiste adres. Wij adviseren je graag welke PBM in uw situatie noodzakelijk zijn en kunnen deze direct uit voorraad leveren. Bekijk onze PBM catalogus om te zien welke producten uit voorraad leverbaar zijn.